Pranešimas spaudai 2011 liepos 01 d.

2011 07 1

Brailio raštu Lietuvoje išleistas ketvirtasis Stephenie Meyer bestseleris

Knygas akliesiems ir silpnaregiams leidžianti VšĮ „Brailio knyga“ perdavė LAB (Lietuvos Aklųjų Bibliotekai) ketvirtąjį, vienos žinomiausių amerikiečių rašytojų Stephenie Meyer bestselerį „Brėkštanti aušra“ (angl. “Breaking Dawn”) Brailio raštu.

Koks jausmas mylėti tą, kuris tave žudo? Mylėti tobulą vampyrą – svajonė ar košmaras? Belai Svan tai pavojinga realybė. Draskoma ir beprotiškos meilės Edvardui Kalenui ir neatsiejamo ryšio su vilkolakiu Džeikobu Bleku, ji ištveria audringus pagundų, skausmo, netekčių ir nesantaikos metus, kol ateina laikas lemiamam sprendimui. Šis sprendimas apsunksta žinant, kad nuo jo priklauso dviejų genčių likimas. Ir tuomet prasideda nepaprasti dalykai, kurių pasekmės gresia būti pragaištingos. Stulbinanti vampyrų sagos pabaiga, kurios verta buvo laukti užgniaužus kvapą, atskleidžia šio kerinčio epo, sužavėjusio milijonus skaitytojų, paslaptis.

2005 metais pirmą kartą publikuotas „Saulėlydis”, o vėliau ir kiti S. Meyer kūriniai sukėlė ažiotažą visame pasaulyje. Jų populiarumas dažnai palyginamas su legendiniu Hariu Poteriu. Kritikų vertinimu, aistringa, jaudinanti ir netikėtumų kupina vampyrų saga pretenduoja tapti literatūros klasika.

S. Meyer yra daugelio literatūros apdovanojimų laureate. 2008 metais S. Meyer įtakingo JAV leidinio „USA Today“ buvo įvertina „Metų autorės“ apdovanojimu. 2009 metais buvo pastatytas „Jaunatis“ filmas, o vėliau ir „Užtemimas“.

Išleistas knygas „Brailio knyga“ dovanoja Lietuvos Aklųjų Bibliotekai, jos padaliniams bei Vilniaus ir Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrams.

Serijos „Vampyrų Saga“ knygos, kaip ir visos Hario Poterio, yra išleistos remiant telekomunikacijų bendrovei TEO LT, AB.

Lui Brailio (Louis Braille) 1829 metais Paryžiaus Aklųjų institute sukurto rašto „raides“ sudaro šeši taškai, išdėstyti po tris dviejuose stulpeliuose. Siekiant suformuoti rašmenį, taškai yra pažymimi tam tikruose taškuose iš šešių. Aklieji skaito čiuopdami pirštais, rašo įspausdami specialiu rašikliu ar aklųjų rašomąja mašinėle specialiame popieriuje.

20-ojo amžiaus pradžioje knygos aklųjų raštu užsienio kalbomis buvo pradėtos vežti į Lietuvą. O lietuvių kalbai Brailio abėcėlę pritaikė Pranas Daunys, remdamasis latvių, vokiečių bei kitų lotynų abėcėlės kalbų abėcėlėmis. Pirmoji lietuviška knyga Brailio raštu buvo išleista 1928 metais.

Kiti apie mus:

Verslo Banga