Pranešimas spaudai 2011 vasario 25 d.

2011 02 25

Brailio raštu Lietuvoje išleistas trečiasis Stephenie Meyer bestseleris “Užtemimas”

Knygas akliesiems ir silpnaregiams leidžianti VšĮ „Brailio knyga” perdavė LAB (Lietuvos Aklųjų Bibliotekai) trečiąjį, vienos žinomiausių amerikiečių rašytojų Stephenie Meyer bestselerį „Užtemimas” (angl. Eclipse) Brailio raštu.

Savo knygoje „Užtemimas” S. Meyer pasakoja apie Sietlą siaubiančias masines žmogžudystes. Pagiežinga vampyrė ir toliau siekia keršto, taigi Bela vėl atsiduria pavojuje. Įvykių sūkuryje ji priversta pasirinkti arba meilę Edvardui, arba draugystę su Džeikobu – žinodama, kad jos sprendimas gali įžiebti amžiną karą tarp vampyrų ir vilkolakių. Sparčiai artėjant išleistuvėms Bela turi pasirinkti gyvenimą arba mirtį. Bet kas yra kas?

2005 metais pirmą kartą publikuotas „Saulėlydis”, o vėliau ir kiti S. Meyer kūriniai sukėlė ažiotažą visame pasaulyje. Jų populiarumas lyginamas su legendiniu Hariu Poteriu. Kritikų vertinimu, aistringa, jaudinanti ir netikėtumų kupina vampyrų saga pretenduoja tapti literatūros klasika.

S. Meyer yra daugelio literatūros apdovanojimų laureate. 2008 metais S. Meyer įtakingo JAV leidinio „USA Today” buvo įvertina „Metų autorės” apdovanojimu. 2009 metais buvo pastatytas „Jaunatis” filmas, o vėliau ir „Užtemimas”.

Išleistas knygas „Brailio knyga” dovanoja Lietuvos Aklųjų Bibliotekai, jos padaliniams bei Vilniaus ir Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrams. Serijos „Vampyrų Saga” knygos, kaip ir visos Hario Poterio, yra išleistos remiant telekomunikacijų bendrovei TEO LT, AB.

Lietuvoje yra apie 7 tūkst. regėjimo negalią turinčių žmonių. Jie mielai klausosi knygų įrašų, tačiau raštingumui vystyti yra būtina skaityti pačiam. Brailio raštu leidžiamos knygos yra keletą kartų didesnės už įprastas. Pavyzdžiui, „Užtemimo” knygą sudaro septyni tomai, kurių kiekvienas didesnis už enciklopediją.

Lui Brailio (Louis Braille) 1829 metais Paryžiaus Aklųjų institute sukurto rašto „raides” sudaro šeši taškai, išdėstyti po tris dviejuose stulpeliuose. Siekiant suformuoti rašmenį, taškai yra pažymimi tam tikruose taškuose iš šešių. Aklieji skaito čiuopdami pirštais, rašo įspausdami specialiu rašikliu ar aklųjų rašomąja mašinėle specialiame popieriuje.

20-ojo amžiaus pradžioje knygos aklųjų raštu užsienio kalbomis buvo pradėtos vežti į Lietuvą. O lietuvių kalbai Brailio abėcėlę pritaikė Pranas Daunys, remdamasis latvių, vokiečių bei kitų lotynų abėcėlės kalbų abėcėlėmis. Pirmoji lietuviška knyga Brailio raštu buvo išleista 1928 metais.

Kiti apie mus

etaplius