Pranešimas spaudai 2012 balandžio 5 d.

2012 04 5

Brailio raštu Lietuvoje išleista penktoji Stephenie Meyer knyga

Knygas akliesiems ir silpnaregiams leidžianti VšĮ „Brailio knyga“ perdavė LAB (Lietuvos Aklųjų Bibliotekai) penktąją, vienos žinomiausių amerikiečių rašytojų Stephenie Meyer knygą „Trumpas antrasis Bri Taner gyvenimas“ Brailio raštu.

Knyga sulaukė didelio populiarumo visame pasaulyje. Jos siužetas artimas “Saulėlydžio” sagos herojai Belai. Bri – vampyrė naujagimė, su kuria „Saulėlydžio” sagoje susitiko Bela. Bri gyvenimas jaudinantis, niūrus, trumpas ir tragiškas. Knygoje pateiktas kitas požiūris į įvykius, situacijas. Ir jis svarbus.

S. Meyer yra daugelio literatūros apdovanojimų laureate. 2008 metais S. Meyer įtakingo JAV leidinio „USA Today“ buvo įvertina „Metų autorės“ apdovanojimu. 2009 metais buvo pastatytas „Jaunatis“ filmas, o vėliau ir „Užtemimas“.

Išleistas knygas „Brailio knyga“ dovanoja Lietuvos Aklųjų Bibliotekai, jos padaliniams bei Vilniaus ir Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrams.

Šios S. Meyer knygos, kaip ir anksčiau išleistųjų kitų, leidybą parėmė telekomunikacijų bendrovės TEO LT, AB.

Lui Brailio (Louis Braille) 1829 metais Paryžiaus Aklųjų institute sukurto rašto „raides“ sudaro šeši taškai, išdėstyti po tris dviejuose stulpeliuose. Siekiant suformuoti rašmenį, taškai yra pažymimi tam tikruose taškuose iš šešių. Aklieji skaito čiuopdami pirštais, rašo įspausdami specialiu rašikliu ar aklųjų rašomąja mašinėle specialiame popieriuje.

20-ojo amžiaus pradžioje knygos aklųjų raštu užsienio kalbomis buvo pradėtos vežti į Lietuvą. O lietuvių kalbai Brailio abėcėlę pritaikė Pranas Daunys, remdamasis latvių, vokiečių bei kitų lotynų abėcėlės kalbų abėcėlėmis. Pirmoji lietuviška knyga Brailio raštu buvo išleista 1928 metais.

trumpasis-antrasis-bri-taner-gyvenimas-knygos-brailiu

Kiti apie mus