Pranešimas spaudai 2013 vasario 11 d.

2013 02 11

Brailio raštu išleista knyga L. J. Smith “Slaptoji vampyrė”

Knygas akliesiems ir silpnaregiams leidžianti VšĮ „Brailio knyga” perdavė LAB (Lietuvos Aklųjų Bibliotekai) amerikiečių rašytojos L. J. Smith serijos “Nakties pasaulis” pirmąją knygą “Slaptoji vampyrė” Brailio raštu.

Amerikiečių rašytoja L. J. Smith rašo knygas jaunimui. Jos kūryboje gausu antgamtiškumo, siaubo, mokslinės fantastikos elementų, kurie gražiai pinasi su fantazija bei romantika.

Knyga sulaukė didelio populiarumo visame pasaulyje. Jos siužetas, tai meilės istorija, apipinta pavojų, baimių, sunkumų, mistikos. Nakties pasaulis – tai ne vieta. Jis aplink mus. To pasaulio būtybės yra žavios ir mirtinai pavojingos, žmogus negali joms atsispirti. Toks gali būti ir geriausias tavo draugas, netgi mylimasis.
Nakties pasaulio įstatymai visiškai aiškūs: žmonės nieku gyvu negali sužinoti, kad jis egzistuoja. Ir joks Nakties pasaulio gyventojas negali pamilti žmogaus. Pažeidusių įstatymą laukia baisus atpildas.
Šioje istorijoje pasakojama apie tai, kas nutinka sulaužius taisykles.

Išleistas knygas „Brailio knyga” dovanoja Lietuvos Aklųjų Bibliotekai, jos padaliniams bei Vilniaus ir Kauno aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrams.

Šios L. J. Smith knygos leidybą parėmė telekomunikacijų bendrovė TEO LT, AB.

Lui Brailio (Louis Braille) 1829 metais Paryžiaus Aklųjų institute sukurto rašto „raides” sudaro šeši taškai, išdėstyti po tris dviejuose stulpeliuose. Siekiant suformuoti rašmenį, taškai yra pažymimi tam tikrose vietose iš šešių. Aklieji skaito čiuopdami pirštais, rašo įspausdami specialiu rašikliu ar aklųjų rašomąja mašinėle specialiame popieriuje.

XX-ojo amžiaus pradžioje knygos aklųjų raštu užsienio kalbomis buvo pradėtos vežti į Lietuvą. O lietuvių kalbai Brailio abėcėlę pritaikė Pranas Daunys, remdamasis latvių bei kitų kalbų lotyniškų rašmenų abėcėlėmis. Pirmoji lietuviška knyga Brailio raštu buvo išleista 1928 metais.

Lietuvių abėcėlė buvo reformuota 2000 metais.

Kiti apie mus:

www.15min.lt